Yatırım Teşvik Belgesi Nedir ve Faydaları Nelerdir?
YATIRIM TEŞVİK BELGESİ NEDİR?
Ülkemizde yapılan yatırımlar 2012/3305 sayılı yatırımlarda devlet yardımları hakkında Karar ve 2012/1 Sayılı uygulama tebliği hükümleri çerçevesinde desteklenmektedir.
Yatırım Teşvik Belgesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ nın yatırımcılara destek amacı ile verdiği bir belgedir.
Bu belgenin amacı yatırımcıların, yatırım yolunda yüklendikleri çeşitli maliyetlerden belirli oranlarda muaf tutulmalarıdır.
Belgenin hibe şeklinde nakit bir desteği olmamakla birlikte; devlet belirli oranlarda alacaklarından vazgeçerek yatırımın en az maliyetle gerçekleşmesine imkan tanımaktadır.
Yatırım sürecinde ve sonrasında yatırımın yapıldığı bölgeye göre değişen oran ve sürelerdeki destekler ile işletmenin sürdürülebilirliği de gözetilmektedir.
Teşvik sistemi 4 ana grupta değerlendirilmektedir.
- Genel Teşvik
- Bölgesel Teşvik
- Stratejik Teşvik
- Proje Bazlı Yatırım Teşvik
Her bir teşvik sisteminden yararlanabilmek için sağlanması gereken kriterler farklılık göstermektedir.
Nihayetinde de yatırımcının yararlanacağı destekler yatırımın yapıldığı yere, üretim konusuna ve yatırım maliyetine göre değişkenlik göstermektedir.
YATIRIM TEŞVİK BELGESİNİN FAYDALARI NELERDİR?
Ülkemiz, illerin gelişmişlikleri ve sosyoekonomik durumları dikkate alınarak 6 bölgeye ayrılmıştır. Birinci bölgeden altıncı bölgeye doğru gidildikçe illerin gelişmişlikleri azalırken, devletin yatırımcıya sunmuş olduğu destekler artmaktadır.
- KDV İstisnası
- Gümrük Vergisi Muafiyeti
- Faiz Desteği
- Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği
- Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği,
- Gelir Vergisi Stopajı
- Yatırım Yeri Tahsisi.
YATIRIM TEŞVİK BELGESİNİN SÜRESİ ve KAPATILMASI
Yatırım Teşvik Belgesi süreli bir belgedir.
Yatırımın büyüklüğüne göre belgeye süre verilir ancak genellikle uygulama olarak belge süresi 3 yıldır.
Şayet belge süresi içinde planlanan yatırım tamamlanamazsa belge süresinin yarısı kadar daha ek süre alınarak yatırıma devam edilebilir.
Belge süresi sona erdiğinde veya yatırım tamamlandığında ise, Yatırım Teşvik Belgesinin kapatılması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na müracaat edilmesi gerekmektedir.
Belgenin sorunsuz bir şekilde kapatılması için; asgari yatırım tutarı harcamasının gerçekleşmiş olması ile birlikte taahhüt edilen mamul üretimine/hizmete geçilmiş olması gerekmektedir.
33 YILLIK DENEYİMİ İLE
GÜVENİLİR DANIŞMANLIK ŞİRKETİ
4M Danışmanlık, 1991 yılından bugüne 33 yıllık tecrübesi ile 25.000 den fazla müşterisine hizmet vermiş sektörün öncüsü olan Kurumsal bir Danışmanlık firmasıdır.
Nitelikli ve deneyimli uzmanlarımız belge alımından yatırım tamamlanıp belgenin kapatılmasına kadar her adımda sizlerledir.
Uzmanlarımız, yatırım konunuza, kapasitenize ve yatırım yapacağınız bölgeye göre yararlanacağınız destekler ve yapmanız gerekenler hakkında siz değerli müşterilerimize bilgi vermek için hazırdır.
4M Danışmanlık uzmanlarından, Yatırım Teşvik Belgesi alımı ve yararlanacağınız destekler hakkında bilgi almadan yatırıma başlamayınız.