Yabancı Personel çalışma izni

4M Danışmanlık, 1991 yılından bugüne 33 yıllık tecrübesi ile 25.000 den fazla müşterisine hizmet vermiş, sektörün öncüsü kurumsal bir danışmanlık firmasıdır.

Yabancı Personel Çalışma İzni Değerlendirme Kriterleri Değişti.

  1. Çalışma izni talep edilen işyerinde en az 5 Türk vatandaşının istihdamı zorunludur. Aynı işyerinde birden fazla yabancı için çalışma izni talebinde bulunulması durumunda, çalışma izni verilen ilk yabancıdan sonraki her bir yabancı için ayrı ayrı 5 Türk vatandaşı istihdamı aranır.

NOT: Son yıl net satış tutarı 50.000.000 Türk Lirası veya daha fazla olan işyerleri EN FAZLA 5 YABANCI İÇİN bu kuraldan muaf tutulacaktır.

  1. İşyerinin ödenmiş sermayesinin en az 500.000 TL ya da

Net satışlarının en az 8.000.000 TL ya da

Son yıl ihracat tutarının en az 150.000 ABD Doları olması gerekmektedir.

NOT: Çalışma izni başvurusunun yapıldığı tarih itibariyle öğrenci ikameti hariç olmak üzere, son 5 yılda en az 3 yıl süreyle Türkiye’de oturma izni, çalışma izni veya uluslararası koruma kapsamında yasal olarak kalmış yabancılar adına yapılan yurt içi çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde, EN FAZLA 3 YABANCI İÇİN Türk vatandaşı istihdamı ve şirket mali verileri kurallarından muaftır. Bu durumda, toplam yabancı sayısının aynı işyerinde çalışan Türk vatandaşı sayısından fazla olmaması gerekir.

  1. İzin isteyen şirket ortağı yabancının, 500.000 TL’den az olmamak üzere sermaye payının en az %20 olması zorunludur. Yeni işyeri açan veya bir işyerine ortak olan yabancı adına yapılan çalışma izni başvurusunun değerlendirilmesinde, işyerinde en az 5 Türk vatandaşının istihdamı gerekir. İşyerinde en az 5 Türk vatandaşı istihdamı şartı bakımından, şirket ortağı veya işyeri sahibi yabancıya verilecek ilk çalışma izni şerhli olarak düzenlenir. İlk çalışma izni süresinin yedinci ayının başından itibaren işyerinde her ay en az 5 Türk vatandaşının istihdamı zorunludur.

NOT: 100.000 ABD Doları ve üzerinde sermaye payı olan yabancı ortak adına yapılacak çalışma izni başvuruları bu kuraldan muaftır.

  1. İşveren tarafından yabancıya ödeneceği beyan edilen aylık ücret miktarının yabancının görev ve yetkinliği ile bağdaşır seviyede olması zorunludur. Buna göre, başvuru tarihi itibariyle yürürlükte bulunan asgari ücret tutarı dikkate alınmak suretiyle yabancıya ödenecek ücretin en az;

– Üst düzey yöneticiler ve pilotlar için asgari ücretin en az 5 katı,
– Mühendis ve mimarlar için asgari ücretin en az 4 katı,
– Diğer yöneticiler için asgari ücretin en az 3 katı
– Uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerde çalışacaklar için asgari ücretin en az 2 katı
– Diğer mesleklerde/işlerde çalışacak yabancılar ve ev hizmetlerinde görev alacak yabancılar için en az asgari ücret olması gerekmektedir.

  • Yabancının uyruğu,
  • Yasal durumu,
  • Pasaportunun süresi,
  • Yapacağı iş,
  • Diplomasının uzmanlık alanı,
  • Firmanın sektörü, finansal verileri, sektöre ve Türk istihdamına ilişkin katkısı,
  • Ülkenin ekonomik konjonktürü,
  • Bahsi geçen asgari kriterlerin ne kadar aşılabildiği de başvuru açısından önem arz etmektedir.

Bu inceleme sonunda;

  • Çalışma Bakanlığı bilgi ve belgeler üzerinde farklı yorumlamalar yaparak başvurunuzun olumsuz sonuçlanmasına karar verebilir. Başvurular, bakanlık uzmanlarınca değerlendirmesi sonuçlanmadığı müddetçe, hiçbir otorite ya da şahıs başvurunun olumlu sonuçlanması konusunda garanti veremez.
  • Başvuru yapılan dönem, yabancıların yapacağı iş, firmanın finansal durumu, kurumların alacağı karar ya da iç uygulamaları sebebiyle  süreçlerde değişiklik yaşanabilir.
  •  Değerlendirme Kriterlerinin yürürlüğe girdiği tarihten önce verilmiş çalışma izinlerinin uzatma başvurularında bu başvurunun ilk yapıldığı tarihte geçerli olan mali yeterlilik kriteri baz alınarak değerlendirme yapılır.

Sektörel bazdaki farklılıklar ve detaylar için aramaktan çekinmeyiniz.

Referanslarımız

Daha fazlasını yükle


Aşağıdaki formu doldurun veya bizi arayın,
ÜCRETSİZ ön danışmanlık hizmetimizden faydalanın

Sayın Himmet Öztürk; Teşekkür ederiz.
Uzmanlarımız sizinle temasa geçecektir.

Benzer Konular


Hemen Arayın