ÇALIŞMA İZNİ ÇIKIŞ TARİHİ İLE İKAMET İZNİ BİTİŞ TARİHİ İLİŞKİSİNİN YABANCI PERSONELE ETKİLERİ

Ev hizmetlerinde, şirketlerde çalışacak Yabancı işçilerin, yurt içi müracaatlarında (uzatma hariç); yabancı personel çalışma izni çıkış tarihinden önce, 6 ay süreli ikamet izin süreleri sona ermişse, Çalışma iznine bağlı çalışma amaçlı ikamet izni ülkesindeki yurt dışı temsilciğimizden vize alınmadan verilmemektedir.

Bu durumda olan yabancıların çalışmaya başlayabilmesi için;

Çalışma izni başvurumuz olumlu sonuçlandıktan sonra, ülkelerine giderek çalışma vizesini pasaportlarına işletmeli ve Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra çalışma amaçlı ikamet izinlerini almaları yasal zorunluluktur.

6 ay süreli ikamet izni ile yabancı personel çalışma izin başvurusu yapmak isteyenlerin, yasal başvuru haklarını kullanarak ikamet izni bitiş tarihine yakın bir sürede çalışma izin başvurusu yaptıkları, bu sebeple de mağdur oldukları görülmektedir.

ÖRNEĞİN:

A. İkamet izninin bitiş tarihi : 10.12.2012 ise,
B. Çalışma iznini başlangıç tarihi : 10.12.2012 tarihi ve öncesi ise yabacı için sorun yoktur.
C. Çalışma iznini çıkış tarihi : 14.12.2012 ise, yabancı kaçak duruma düşmekte ve
en geç 24.12.2012 tarihine kadar, Türkiye’den yasal olarak çıkış yapması gerekmektedir.
YURTDIŞI BAŞVURUSU
  1. Konsolosluğa Yurtdışı başvurusu bilgisi gönderilmesi İkamet izni çalışma izni alma hakkını kaybeden yabancı, Çalışma Bakanlığına başvuru yaparak, onaylanan çalışma izni bilgilerinin ülkesindeki Türk konsolosluğuna yazı ile gönderilmesini sağlamalıdır.
  2. Konsolosluğa Yurtdışı başvurusu yapılması:Yabancı personel adayı, ülkesindeki konsolosluğa giderek çalışma vizesini pasaportuna işlettirmeli ve Türkiye’ye giriş yapmalıdır.
  3. Türkiye’ye giriş yapılması:Çalışma vizesi alan yabancı Türkiye giriş yaptığı tarihten itibaren en geç 30 gün içinde ve çalışmaya başlamadan önce çalışma amaçlı ikamet izni almakla yükümlüdür.

YABANCILARA ÖNEMLİ TAVSİYELER:

6 ay süreli turistik amaçlı ikamet izni olanlar, ikamet izni son gününe kadar Yabancı personel çalışma izni başvurusu yapma hakları vardır. Bu işlem sadece Çalışma Bakanlığı yönü ile ilgilidir.

Ancak, 6 ay süreli turistik amaçlı ikamet izni geçerliliği, ikamet izninin bitiş tarihi itibariyle sona erer.  Yabancı personelin ikamet izni bitiş tarihinden itibaren kaçak duruma düşmemesi için 15 gün içindeTürkiye’den çıkış yapması yasal kuraldır.

Türkiye’de çalışan yabancıların artması, Ev hizmetleri çalışanlarının sisteme dahil edilmesi ile yabancı personel çalışma izinleri, mevsimlere yıllık izin aylarına göre 2 aya kadar ve daha fazlasürebilmektedir.

Yabancıların kendilerini riske atmamak, daha uzun süre yasal çalışma hakkını kullanabilmek için 6 ay süreli ikamet izni alındıktan sonra en geç 10 gün içinde başvuru yapmaları gerekmektedir.

Başvurunun gecikmesi, yabancı personel çalışma izninin geç onaylanması vb. sebeplerle yukarıda bahsedilen işlemlerin yasal olarak uygulanacağı unutulmamalıdır.

HİMMET ÖZTÜRK
4M DANIŞMANLIK
ŞİRKET MÜDÜRÜ

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Hemen Arayın